Tietgenprisen 2016

TietgenPrisen uddeles hvert år til en fynsk forretningsmand eller -kvinde, der har gjort sig bemærket inden for innovation og nytænkning, og som udover at gavne sin egen forretning også har været en gevinst for det fynske samfundsliv.

Det blev teknisk direktør ved Universal Robots, Esben Østergaard, der torsdag den 17. november løb med TietgenPrisen 2016. Vinderen blev afsløret af Tietgens bestyrelsesformand, Peter Zinck, ved Fynsk Erhvervs Agerhønsegilde på Hotel Hesselet i Nyborg.

Prismodtageren udvælges af Tietgen-komiteen, der består af formanden for Fynsk Erhverv, chefredaktøren for Fyens Stiftstidende, formanden for Udvikling Fyn og formanden for Tietgen.

Vi bringer herunder et uddrag af bestyrelsesformand Peter Zincks tale til Esben Østergaard:

"Du stiftede som én af 3 for kun 11 år siden Universal Robots. Det er utroligt, at den virksomhed ikke er ældre, med dens nuværende størrelse og med dens impact på hele robotbranchen. 

Dit udgangspunkt for at stifte virksomheden var, at du fra 2001 til 2005 havde arbejdet som forsker og adjunkt inden for robotteknologi og brugergrænseflader på SDU. Her lagde du, sammen med to af dine forskningskolleger, grunden til genopfindelsen af industrirobotten. 

Du har også før stiftelsen af Universal Robots, arbejdet både som forsker ved USC Robotics Labs og som gæsteunderviser på AIST i Tokyo. 

Siden stiftelsen er Universal Robots vokset med i størrelsesordnen 50-100% om året, hvert år! Det kan ikke mange virksomheder slå. 

Som alle ved blev Universal Robots tidligere i år solgt for små 2 mia kr. Du ejede over 5% af aktierne og behøvede rent økonomisk ikke at arbejde. Du fortsætter imidlertid med at arbejde som teknisk direktør. Du ønsker at fortsætte med at gøre en forskel. 

Du vil gøre en forskel for Universal Robots, men du vil langt mere end det. Du vil gøre en forskel for Danmark og verden. 

Du engagerer dig i at vi får mere produktion i Danmark, da produktion er en forudsætning for flere opfindelser. Du er således i con amore bestyrelsen for  ”MADE”. 

Du deler tit og ofte ud af din viden som advisor i forskellige sammenhænge, bl.a. kan nævnes Odense Robotics, SDU’s strategiudvalg, Cortex Park m fl.

Du holder foredrag til inspiration for nye iværksættere både rundt i Danmark og internationalt. 

Du er meget optaget af fordelingspolitikken på verdensplan. 

Du engagerer dig også i, hvis vi i verden i højere grad producerer, hvor produkterne forbruges, vil vi nedbringe belastningen af miljøet. 

Det siges om dig, at du vil gøre verden til et bedre sted for mennesker.

Mere fornem og bedre afslutning gives ikke til motivation for netop din modtagelse af TietgenPrisen."

Det synlige bevis på prisen udover diplomet og et indlæg på Tietgen om innovation og vidensdeling er en skulptur af Jens Galschiøt. Det er foden af Merkur, som i det gamle Rom var gud for kommunikation, hurtighed og handel.