English

Ansæt en elev

Mange spørgsmål melder sig, når du første gang skal ansætte en elev. Hvilke regler gælder? Hvad kræver det af min virksomhed? Alt dette kan vi hjælpe med at svare på. Og vores praktikkonsulenter kommer gerne forbi og rådgiver dig.

Ansæt en elev - trin for trin

Trin 1: Din virksomhed skal være godkendt

Først og fremmest skal du vide, hvilken uddannelse, du gerne vil give din elev - er det fx en detailuddannelse eller er det en handelsuddannelse? Dernæst skal din virksomhed være godkendt som uddannelsessted for den pågældende uddannelse. 

Er din virksomhed ikke godkendt, så læs mere her

Trin 2: Find en elev

Hvis du endnu ikke har fundet en elev, hjælper vi dig gerne med at formidle dit opslag til vores eud- og eux-elever. Vi har en intern jobportal og en facebook-side for vores elever, hvor du let og gratis kan annoncere på. Alt, hvad du behøver at gøre, er at maile et stillingsopslag i word- eller pdf-format til vores praktikkonsulent Søren Holck Skov på mail shsk@tietgen.dk.

Hvis du ikke ønsker en bred annoncering, kan vi også tilbyde at formidle dit stillingsopslag til et mindre antal elever fra vores database over praktikpladssøgende elever og bede dem om at sende dig en ansøgning.

Hvis du derimod ønsker at annoncere bredere end det fynske område, kan vi anbefale jobportalerne elevportalen.dk og jobindex.dk.

Trin 3: Uddannelsesaftale

Når du har fundet en elev, skal I indgå en kontrakt – en såkaldt uddannelsesaftale. En uddannelsesaftale kan indgås på to måder:

  1. Digitalt via elevplan.dk 
    Du kan læse mere om digital uddannelsesaftale på Undervisningsministeriets hjemmeside og du kan finde en vejledning til hvordan du opretter en digital uddannelsesaftale på elevplanvejledning.dk.

  2. Sende uddannelsesaftalen til os på Tietgen
    Print uddannelsesaftalen, udfyld den og send den til Tietgen PraktikService, Eljskovsgade 3, 5000 Odense C. 
    Bemærk: Vi skal have tilsendt den originale uddannelsesaftale. En kopi er altså ikke nok.

Når uddannelsesaftalen er sendt ind, fungerer den samtidig som tilmelding til skoleophold. Du vil således modtage besked om, hvornår skoleopholdene afholdes.

Du finder en printversion af uddannelsesaftalen på Undervisningsministeriets hjemmeside her

Læs mere om uddannelsesaftaler her

Trin 4: Oplæringsansvarlig

Når du ansætter en elev forpligter din virksomhed sig til at give eleven en grundig uddannelse. Din virksomhed skal udpege en uddannelsesansvarlig, der har det overordnede formelle ansvar for elevens uddannelse. Dernæst skal du også udpege den eller de oplæringsansvarlige, der skal stå for elevens daglige oplæring og vejlede og støtte eleven gennem oplæringen. De oplæringsansvarlige skal enten selv være faglærte eller have relevant erhvervserfaring som beskrevet i godkendelsesskemaet for de enkelte uddannelser. Der kan godt være flere oplæringsansvarlige om den enkelte elev.

 

Kursus for oplæringsansvarlige

Mangler du hjælp eller sparring i forbindelse med oplæringen af elever, afholder vi på vores kursusafdeling et kursus for oplæringsansvarlige. På kurset får du kendskab til forskellige værktøjer, der kan optimere og støtte din oplæring af eleven og styrke graden af fastholdelse.

Trin 5: Praktikplan

Når du har ansat en elev, skal du lave en praktikplan for elevens uddannelse. Praktikplanen skal skabe rammer for elevens uddannelse, så I sikrer en god uddannelse og et godt forløb for din virksomhed og eleven. Praktikplanen skal udarbejdes inden udløbet af prøvetiden på tre måneder.

Du kan finde praktikplaner til de forskellige uddannelser på Uddannelsesnævnets hjemmeside.

God råd

Praktikplanen bør indeholde en opsummering af uddannelsesmålene for eleven og en tidsplan for, hvornår målene skal nås. Det er en god idé også at holde evalueringssamtaler 3-4 gange årligt – den første umiddelbart inden udløbet af prøvetiden – hvor I med udgangspunkt i praktikplanen evaluerer, hvordan det er gået med at nå uddannelsesmålene, og hvor I kan aftale evt. justeringer af planen.

Vi anbefaler også, at afholde en samtale i forbindelse med hvert skoleophold - det er op til dig at vurdere om det skal være før eller efter opholdet.

Læs Mere om skoleophold her

Kontakt PraktikService

Du er altid velkommen til at kontakte os i Tietgen PraktikService, hvis du har spørgsmål til uddannelsesaftaler, elevoplæring, praktikplaner el.lign. I Tietgen PraktikService er vi et hold af fire praktikkonsulenter og to uddannelsessekretærer, der alle er klar til at hjælpe dig og svare på de spørgsmål. 

Christel Bjerremann Hansen

Praktikpladskonsulent inden for detail og event Telefon: 65 45 20 89 Mail: ciha@tietgen.dk

Claus Øgendahl

Praktikpladskonsulent inden for kontor og handel Telefon: 65 45 20 88 Mail: clog@tietgen.dk

Karin Sievers

Praktikpladskonsulent inden for kontor og handel Telefon: 51 41 21 11 Mail: ksie@tietgen.dk

Søren Holck Skov

Praktikpladskonsulent inden for detail og handel Telefon: 30 43 30 62 Mail: shsk@tietgen.dk